Vid större företagstransaktioner kan en M&A-rådgivare vara avgörande. Det är en speciell rådgivare som kan Mergers & Acquisitions och ofta med specifik branschexpertis. Stora företagstransaktioner består av långa arbetsprocesser som dessutom är mycket komplexa. Det gäller för den som säljer såväl som den som ska köpa företag och bolag.
En bra M&A-rådgivare har flera olika kompetenser. Personen ska inte bara vara bra på analyser utan även kunna den juridiska processen och dessutom vara riktigt bra på att förhandla. När du söker dig en rådgivare ska det också finnas ett stort nätverk, helst internationellt om det rör sig om bolag. På så sätt ökar chansen att affären maximeras.
M&A-rådgivare arbetar brett
Försvarsprocesser och försäljningsprocesser av bolag kräver kunskap och erfarenhet. Därför vänder sig större bolag till M&A-rådgivare som arbetar på bred front. Det innebär att bolag kan få hjälp med:
- Finansiella analyser och rådgivning.
- Avtalsrätt, vilket även inkluderar internationell avtalsrätt.
- Skattejuridik vid köp och försäljning.
- Bistå med förhandlingar.
Ett bolag ska kunna vända sig till sin rådgivare för att göra strategiska analyser som bidrar till expansion. Det kan vara att identifiera möjligheter till att öka marknadsandelar såväl som att analysera konkurrenter. Genom att bolag får hjälp med att ta fram noggrant genomförda expansionsplaner ökar chansen för lyckade affärer.
Både nationella och internationella transaktioner
Fördelen med M&A-rådgivare är att bolag kan få proffs som kan analysera utifrån lokalt och internationellt perspektiv. På så sätt kan affärstransaktionen analyseras ur flera synvinklar. Företag som har många internationella kontakter har också i regel många potentiella köpare i sitt nätverk.
På så sätt kan bolag och företag värderas bättre och när det väl är dags för att sälja eller köpa är värdet på bolaget mindre subjektivt.
Det finns finansiella köpare som hela tiden letar efter nya investeringsmöjligheter. Det innebär att det ibland även kan röra sig om att köpa delar av bolag. För bolag kan ibland ha större vinst i att sälja delar än sälja hela bolaget.