Marklyft tränar hela kroppen

En allt vanligare träningsform på gymmen idag är det klassiska gamla marklyftet. Det är en basövning med skivstång och vikter, där det gäller att med rätt hållning få upp den sammanlagda vikten ur mattan. Många är avskräckta från övningen, för de är rädda att skada ryggen. Och visst ser det ju lite läskigt ut ibland, när stora muskelberg lyfter så att stången böjer sig!

Rätt teknik

Men med rätt teknik kan man lyfta utan att skada sig och marklyft i sig stärker faktiskt ryggen och gör att du kan förhindra uppkomsten av skador från t.ex stillasittande på jobbet. Samma som med all träning så krävs det ett par veckor innan man kan börja öka vikterna, och då bör man förstås öka i långsam takt. Även ditt grepp kommer att vara avgörande när det gäller att hålla fast stången, och en god idé är att använda dragremmar när du tränar marklyft. Dessa remmar går sedan att använda i din övriga träning så det är en god investering.

Effektiv träning

Eftersom du använder alla de stora muskelgrupperna (ryggen, benen) och i princip i någon grad alla muskelgrupper, ökar du också förbränningen rejält efter träningen.

använder flera muskler samtidigt då du utför marklyft ökar även förbränningen. Det är på så vid även en bra träningsform för att gå ned i vikt, om den kombineras med god kost. Marklyftet är en av de träningsformer som rekommenderas för att höja sina naturliga hormoner till en bra nivå. Det är på så vis en bra övning för att lägga på sig muskler och bränna fett. Använder man dragremmar kan man träna med tyngre vikter och göra fler repetitioner, vilket kan liknas vid t.ex tung roddträning. Något av den bästa träningen för ryggen och konditionen.

Ge gärna marklyft en chans nästa gång du är i gymmet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *