Skor för vandring

Det kan vara svårt att välja skor inför en vandring. Man behöver vara förberedd på alla olika sorters väder, hur naturen kommer vara, hur länge man skall vara borta och så vidare. Listan kan göras lång! Det främsta är såklart att skorna skall vara så bekväma som möjligt, du vill ju kunna gå långt eller ja, iallafall ta dig fram till målet. Sedan behöver du se över om det är ett par skor, kängor eller stövlar du önskar ha. Oavsett är det viktigt att tänka på en del saker som du kommer kunna läsa om nedan.

Val av skor

Om du skall gå med tung packning och i tuffare terräng bör du satsa på att köpa ett par kängor. Mellanhöga kängor, som ger stöd över ankeln, är det vanligaste valet då. Är det däremot en lättare typ av vandring så fungerar ett par låga skor bäst. Det främsta man bör tänka på när man väljer skor för vandring är passform och ventilation. Skon eller kängan skall kunna andas för att man skall slippa fukt och eländiga skav på fötterna. Därför behöver man se över fodret eller vadderingen i skon så att det passar ändamålet. Där kommer även passformen in, det skall vara ett rejält grepp om hälen för att undvika att det glappar och ger skav. Samtidigt skall hälgreppet inte påverka rörelsefriheten, det får därmed inte vara för hårt eftersom det kan påverka blodtillförseln.

Sulkonstruktion

Oavsett krävs en bra sko, för när man bär tung packning så behöver ryggen, höfterna, knäna och fötterna god dämpning och detta kan man få genom att se över sulkonstruktionen. När det kommer till vandring skall man välja ett par skor där sulan är dämpad och vridstyv. Det sistnämnda innebär att sulan inte vrider sig längs med underlaget, om man exempelvis går på ett jämnt underlag. Man kan exempelvis jämföra med en lättare löparsko, där märker man direkt att man inte har någon vridstyvhet då den följer med underlaget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *